Vent litt -
mens soppen vokser...

Forsiden Sopptyp ene Soppene Oppskrifter
Fåresopp/Sauesopp. Foto: Are Wormnes (c)
Fåresopp/Sauesopp. Foto: Are Wormnes (c)
Fåresopp/Sauesopp. Foto: Are Wormnes (c)
Fåresopp - sauesopp - kjært barn har mange navn. Franskbrødsoppen kan spille tvillingens rolle, men det gjør ikke så mye. Den er besk, men ikke farlig.
FOTO: ARE WORMNES ©

Fåresopp/Sauesopp
Den er god å ha, fåresoppen. Om du finner lite av andre sopper, er du nesten alltid sikret en god porsjon fåresopp på soppturen. Den har ingen fantastisk smak, men gjør en god jobb som fyllmasse i soppstuingen. Den tåler til nød å stå på egne ben i soppgryten.
    Hatten kan være helt hvit, men har som regel noe grått eller brunt/gulbrunt i seg. Kjøttet er hvitt. Det blir grønngult ved oppvarming - så soppretter med innslag av fåresopp kan få en heller spesiell kolør! I jernpanne blir soppkjøttet tilnærmet svart. På undersiden har fåresoppen hverken pigger, rør eller skiver. Fåresoppen er den eneste virkelige matsoppen blant alle poresoppene.
    Denne soppen vokser helst på mosedekket granskogbunn. Gjerne i skråninger. Som regel finnes den i store grupper, mest på Østlandet og i Trøndelag tidlig på høsten. Normalt kan soppen plukkes som enkelteksemplarer. Fruktlegemene vokser sjelden sammen. Det gjør de derimot ofte hos dobbeltgjengeren, franskbrødsoppen.
    

Franskbrødsopp
er den eneste soppen som fåresoppen normalt kan forveksles med. Rødgul og blek piggsopp kan også ligne, men de har tydelige pigger.. Franskbrødsoppen lukter godt, smaker beskt, men er ikke giftig. Den har omtrent samme farge som et nystekt franskbrød.

Franskbrødsoppen er en klumpete "sprøstekt" slektning av fåresoppen.
FOTO: Fra "Spiselige sopper og deres giftige dobbeltgjengere" - Fredhøis Naturbøker