Rødskrubb. Foto: Are Wormnes (c)

Rødskrubben vokser bare ved bjørk, furuskrubben ved furu og ospeskrubb ved osp. De ligner på hverandre og er alle like gode. Og alle går blant vanlige sopplukkere som rødskrubb.
FOTO: ARE WORMNES ©

 

De er mange
Skrubbene finnes i mengder, og alle kan spises - men alle er ikke like gode. Skrubbene har et rørlag under hatten. De er rørsopper!  Skrubbene skiller seg fra andre rørsopper med de utstående, små, flisete skjellene på stilken. De kalles skrubb. Rødskrubb har nesten svarte skjell og er derfor den av skrubbene som er lettest å identifisere.

Ta forholdsregler!
Rødskrubb er en god matsopp og lett å kjenne igjen. Likevel har den de siste årene gitt en rekke tilfeller av alvorlig forgiftning. Flere ganger er pasienten hentet med ambulanse eller legehelikopter for akuttinnleggelse på sykehus. Dett skyldes antagelig i stor grad at soppen har vært dårlig varmebahandlet før den er blitt spist.
    Rå rødskrubb inneholder et giftstoff som brytes ned under varmebehandlingen i stekepannen. Det betyr at soppen ikke kan spises rå eller bare etter et kort opphold i stekepannen.
   Soppen bør skjæres i små biter som raskt blir gjennomvarm i pannen. Varmebehandlingen bør vare i minst ti minutter. Man bør også bare spise unge, faste sopper. Sopper som har stått så lenge at hattkjøttet er mykt og stilken trenet og seig, er for gamle og kan gi sterkere reaksjoner.
    Ingen kjenner ennå hvilket tarmirriterende giftstoff rødskrubben inneholder. Det er derfor ikke mulig å sammenligne giftvirkningen fra ulike skrubber eller om sopper i et miljø er mer eller mindre giftige enn sopper som vokser i andre omgivelser. Det er rapportert om flere tilfeller der utenlandske bobilturister er blitt syke etter at de har plukket rødskrubb i fjellbjørkeskogen i Norge. De har hevdet at de har tilberedt og spist soppen på samme måte som de har gjort ellers i Europa, men da uten å bli syke. Det er derfor mulig at rødskrubben i fjellbjørkeskogen inneholder større mengder av aktuelle giftstoffer, men det vet man ennå ikke nok om.
   For dårlig varmebehandlet rødskrubb kan i tillegg til diare og oppkast gi skjelvinger og hjertebank. Man kan være syk fra en halv til tre dager. I slike tilfeller er det viktig å få i seg nok væske. Flere tilfeller av sykehusinnleggelser skyldes at pasienten er blitt svært uttørret.

 

Vent litt -
mens soppen vokser...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forsiden Sopptypene Soppene Oppskrifter

Rødskrubb.
Det er mange skrubber i skogen. Rødskrubben er den mest karakteristiske - med en stilk dekket av mørke, nesten svarte "skjeggstubber". Hatten er gulbrun, men kan gå mot det oransje. Som ung er hatten kuleformet, men blir etter hvert mer hvelvet og inntil ca. 25 cm i diameter. Den kraftig stilken kan bli inntil 20 cm høy.
    Skjæres soppen i to, blir kjøttet først rødt, siden mer lilla, nesten svart. Det ser ikke delikat ut, men det preger ikke smaken. For de fleste er den en utmerket matsopp, men noen kan få oppkast, diaré eller fordøyelsesbesvær. Nyttevekstforeningen vil gjerne få vite om slike tilfeller.
    Rødskrubb finnes i hele landet. Den vokser under bjørketrær fra august til oktober. Vanlig i fjelltraktene.

 
Rødskrubb. Foto: Are Wormnes (c)
Rødskrubb. Foto: Are Wormnes (c)
Rødskrubb. Foto: Are Wormnes (c)
Rødskrubb. Foto: Are Wormnes (c)