Forsiden Sopptypene Soppene Oppskrifter
Blek piggsopp. Foto: Are Wormnes (c)
Blek piggsopp. Foto: Are Wormnes (c)
Rødgul piggsopp. Foto: Are Wormnes (c)

Blek piggsopp
Den kan ikke skjule sin egenart: Selv om piggsoppene kan ligne på litt av hvert sett ovenfra, røper den seg øyeblikkelig når du kikker under hatten. Piggene går det ikke an å forveksle med noe annet!
     Blek piggsopp er en av de mest ettertraktede senhøstsoppene vi har. Den er lett å kjenne igjen, den er sjelden markspist, og den er perfekt til steking og stuing. Den soppen som ikke spises med en gang, kan med fordel fryses. Piggsopp egner seg ikke spesielt godt til tørking.
    Det er mange piggsopper, og alle egner seg ikke like godt i matfatet. De gode matsoppene er imidlertid veldig lette å kjenne igjen. Noen piggsopper vokser på trær - ingen av dem er å anbefale! De gode vokser på bakken. En enkel regel er at om du finner en lys, kjøttfull sopp med pigger under hatten på bakken (ikke på stubber eller trær), har du enten funnet blek piggsopp eller rødgul piggsopp. Begge er utmerkede matsopper.
    Blek piggsopp vokser sjelden enkeltvis. Som regel finns de i store klynger eller rekker. Det kan i blant være vanskelig å plukke soppen hel fordi den er så sprø og i blant sammenvokst med "naboen".
    Den bleke piggsoppen har ikke noe helt typisk miljø som den trives i. Den finnes både i bar- og i løvskog og er en typisk høstsopp.

Tydelige pigger
FOTO: ARE WORMNES ©
Blek piggsopp. Den vokser sjelden alene - gjemmer seg gjerne i gresset.
Rødgul piggsopp er spinklere enn den bleke, men like god
.

 

Vent litt -
mens soppen vokser...