Vent litt -
mens soppen vokser...

Matriske. Foto: Are Wormnes (c)
Matriske. Foto: Are Wormnes (c)
Forsiden Sopptypene Soppene Oppskrifter
Matriske. Foto: Are Wormnes (c)
Matriske. Foto: Are Wormnes (c)
Matriske. Foto: Are Wormnes (c)

Matriskene er ikke alltid skogens mest delikat utseende sopp. Men den er definitivt en av de mest velsmakende. De grønne partiene og den gulrotfarrgete saften som kommer ut når du kutter i soppen, gjør det umulig å ta feil. Du kan være helt trygg! Gled deg til et godt soppmåltid. FOTO: ARE WORMNES ©

Granmatriske og furumatriske.
Gulrøtter har lite med sopp å gjøre, men spiller likevel en avgjørende rolle når du skal identifisere matriskene. Ingen andre sopper skiller ut gulrotfarget saft når du skjærer i dem. Derfor kan du ikke ta feil sopp! Får du gulrotfargete fingre når du tukler med soppen, har du et smakfullt og ufarlig måltid i vente!
    Granmatrisken er gjerne gulrotfarget, men har ofte grønne flekker eller skjolder. Den kan i blant bli tilnærmet grønn. Saftens farge forandrer seg fra gulrotgul til rødvinsrød etter 10-20 minutter. Granmatrisken kan plukkes fra sommer til langt på høst i hele landet.
    Furumatrisken er veldig lik sin grantilknyttede slektning, men har tydeligere soner/ringer på hatten. Den har også grønne flekker/soner. Saften blir grågrønn etter en times tid, ikke rød som granmatriske-saften. Vokser nær furutrær i det sydlige Norge. Mest vanlig på Vestlandet, men er langt fra uvanlig på Østlandet..

OBS!!!
Dersom du spiser et måltid med mye matriske, kan du få en skremmende opplevelse ved neste toalettbesøk. Soppens gulrotfarge går over i urinen og gir den en sterk farge. Det er ikke farlig. Men vær forberedt på at det kan skje!