Vent litt -
mens soppen vokser...

Forsiden Sopptypene Soppene Oppskrifter
Blekksopp. Foto: Are Wormnes (c)
Blekksopp. Foto: Are Wormnes (c)
Blekksopp. Foto: Are Wormnes (c)

Matblekksopp
Det gjelder å være rask når matblekksoppen popper opp av plener og bed i hager og parker. Den står ikke lenge, men underlig nok får den gjerne stå i fred. Det kan bare bety at selv ikke normalt soppglade mennesker føler seg helt stø på denne godbiten - som stekt i smør mens den ennå er frisk og hvit i kjøttet, er en delikatesse! Men, dessverre, den blir raskt uspiselig. Det er derfor praktisk at den vokser så å si utenfor kjøkkenvinduet. Tar det tid før stekepannen er innen rekkevidde, bør den fraktes i vann - eller i det minste innpakket i et fuktig klede. Matblekksoppen er lett å kjenne igjen på den hvite fargen, "hattskjegget" og den langstrakte fasongen på hatten. Skjegget blir fort mørkt, først i tuppene. Etter hvert får hatten parasoll-fasong med dryppende "blekk" fra kanten. Matblekksoppen finnes i det meste av Norge, ofte i store klynger, i perioden september til november.

Grå blekksopp
Usikre sjeler frykter den grå blekksoppens antabus-effekt og plukker derfor ikke noen blekksopper, for sikkerhets skyld. Grå blekksopp gjør deg nemlig syk dersom du drikker alkohol etter å ha spist den. Men grå blekksopp er, som navnet sier, grå i fargen, og den har ikke skjegg på hatten.

Blekksopp. Foto: Are Wormnes (c)Matblekksoppen er frisk og hvit i kjøttet som ung. Men den blir raskt blå og går i oppløsning når den plukkes eller blir gammel.

FOTO: ARE WORMNES ©